Jack Ma is een ondernemer, filantroop en zakenmagnaat die miljardair is geworden. Hij is de oprichter en voorzitter van het internet bedrijf Alibaba. Door zijn succes is hij de rijkste man in China en hoort bij de 18 rijkste mensen in de wereld met een netto waarde van meer dan 20 miljard dollar. Maar dit succes is hem niet tegemoet gekomen, door zijn zoektocht heeft hij veel kennis opgeleverd.  Hierbij wil ik 10 simpele maar zeer cruciale regels van Jack Ma met je delen.

1. Houd je dromen in leven

“Houd je dromen in leven”, klinkt gemakkelijk eigenlijk maar blijkt moeilijk in de praktijk. Dit is wat Jack gedaan heeft om te bereiken wat hij vandaag de dag heeft. Dit is zo belangrijk voor hem dat het zelfs een geheime code voor succes is binnen zijn bedrijf. Als je kijkt naar de succes die geboekt zijn door dit bedrijf is het totaal geen slechte regel om je aan te houden.

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

 

2. Geef niet op door afwijzing

snelleweb-jack-ma-succes-regel-2

 

Hij werd in zijn leven heel vaak afgewezen, zelfs voor banen dat je niet zou verwachten.

  • Dat hij als enige uit een groep van vijf werd afgewezen toen hij zich op had gegeven voor de politie academie.
  • Het ging zelfs zo ver dat toen KFC uitbreide naar China hij afgewezen werd uit een groep van 24 sollicitanten.
  • Ook op het gebied van school heeft de oprichter van Alibaba afwijzing om te oren gekregen, want 10 brieven die hij opstuurde naar Harvard university leverde niets meer dan afwijzingen op.

3. Heb Passie In Wat Je Doet

In een sales pitch van 1999 geeft Jack Ma aan dat Alibaba alleen succesvol kan zijn als de lat hoog gelegd wordt en als ze onder andere met soortgelijk Amerikaanse bedrijven internationaal concurreren. Een 8 tot 5 mentaliteit is dus verboden en hard werken om de gevormde doelen te bereiken uiterst belangrijk. Passie voor dat wat je doet is het enige waarmee je de hoge prijs van succes kan betalen.

snelleweb-jack-ma-succes-regel-3

 

4. Niet klagen ga opzoek nar mogelijkheden

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

Klagen vergt tijd en energie en belemmert je vaak van het zien van nieuwe mogelijkheden. Jack Ma werk liever aan zichzelf waar andere zich bezighouden met klagen. Door te werken en nodige veranderingen te brengen aan je zelf in plaats van te klagen word het vinden van nieuwe mogelijkheden makkelijker. Daar waar er klachten zijn kun je nieuwe mogelijkheden vinden.

 

5. Klanten staan op nummer 1

Binnen Jack Ma zijn bedrijf wordt er een andere filosofie gehanteerd dan in Wall Street geeft hij zelf aan. Bij Alibaba staan klanten op de eerste plaats werknemers op de tweede plaats en aandeelhouders op de derde plaats. De rede die hij hiervoor geeft is omdat de klanten zorgen voor de inkomsten. De werknemers zorgen voor de ontwikkelingen en innovatie binnen het bedrijf. De derde plaats is voor de aandeelhouders en dat komt omdat hun als eerste weg rennen als er problemen zijn.

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

 

6. Bedenk een goede naam

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

De naam die Jack Ma zijn internet bedrijf heeft genoemd was natuurlijk al bekent door het sprookje voor dat hij zijn internet bedrijf opzetten. Een belangrijke rede waarom hij voor deze naam gekozen heeft is omdat het een makkelijke en eenvoudige naam is die Globaal bekent is. Daar kwam hij achter toen hij tientallen mensen vroeg als ze wiste wat Alibaba was in San Francisco en hij daar iedere keer een positief antwoord op kreeg.

 

7. Blijf gefocust

Wanneer je succesvol bent valt dat op en zullen er genoeg haaien zijn die bloed ruiken, in andere woorden mensen met business ideeën. Jack Ma heeft hier wel ervaring mee en krijg dagelijks een geweldige hoeveelheid aan ideeën binnen. Vele van deze ideeën wijst hij af, de rede hiervan is omdat hij alleen ideeën overweegt die grenzen aan de missie, visie, normen en waarde van zijn bedrijf.

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

 

8. Zoek inspiratie

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

Een speech geven kan heel lastig zijn net als er zelf één schrijven, dit is een probleem waar de oprichter van alibaba.com ook mee te maken heeft gehad. Maar zijn inspiratie en oplossing voor dit probleem kwam in de vorm van de film ‘’The Bodyguard’’ waar in Whitney Houston de hoofdrol speelde. Jack ma raakte geïnspireerd door de zangeres om dat het hem opviel dat ze vanuit haar hart zong en gewoon zichzelf was. Dit nam hij mee als een les die hij ook in zijn situatie kan toepassen.

 

9. Negeer negatieve reacties

Deze succesvolle zakenman is niet alleen vaak geweigerd in zijn leven hij heeft ook wel is te horen gekregen dat zijn ideeën de domste ideeën zijn die ze van hem gehoord hebben. Dit kreeg hij ook te horen toen hij voor het eerst met het idee kwam van Alipay. Maar deze reacties negeerde hij en nam het risico om in zichzelf te geloven en zijn idee uit te werken. Dit is dan ook de rede dat betalingsplatform meer dan miljoenen gebruikers heeft.

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

 

10. Focus op cultuur

snelleweb-jack-ma-succes-regel-1

Ondanks het feit dat zijn successen behaald zijn door zijn internet bedrijf geeft hij aan dat technologie niet de belangrijke kracht is. Jack Ma ziet technologie gewoon als een tool waarmee hij zijn doelen kan realiseren. Het belangrijkste binnen de organisatie van Jack Ma is de focus op het behoud van het bedrijfscultuur. Hiermee bedoeld hij de normen en waarde en de visie en missie van het bedrijf. Hij ziet graag dat er binnen zijn bedrijf niet geld de hoofdgedachte is maar dat iedereen ervoor elkaar is.

 

Wil je op de hoogte blijven voor de volgende succes regels? Volg ons op Facebook.